Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti funcţionează ca o instituţie publică de cultură, de importanţă naţională, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, aflată în subordinea Ministerului Culturii. Instituția are ca obiectiv principal promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone şi universale, pe plan naţional şi internaţional precum și dezvoltarea audienței, creșterea accesului publicului la aceste valori.
Cu o vechime de peste 160 de ani, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București este o instituție-reper pentru cultura românească, un adevărat brand cultural naţional fiind totodată unul dintre principalii generatori de imagine a României. Numeroase generaţii de actori străluciţi s-au format și au evoluat pe scena Naţionalului. Cu o medie de 50 de reprezentaţii şi în jur de 20.000 de spectatori pe lună, având un nucleu al publicului fidel de peste 170.000 de persoane anual, Naţionalul bucureștean este, de departe, cel mai vizitat dintre teatrele româneşti.
Un spațiu românesc de standard european: dotat nu doar cu 7 spații de joc (şase săli şi un amfiteatru în aer liber) în care se joacă spectacolele din repertoriul curent (40 de titluri!), ci și cu ample foaiere destinate expozițiilor de diverse facturi, o sală de lectură pentru documentare teatrală – spații în care se pot derula proiecte diverse, transdisciplinare –, și, în perspectivă, cu un viitor Muzeu al TNB, o librărie, baruri, cafenele, un restaurant etc. Sub mottoul „Un teatru nou pentru un public nou”, Teatrul Național „I.L. Caragiale” şi-a construit în aceşti ultimi ani un profil repertorial ambiţios, alcătuit din spectacole de referinţă cu texte de mare rezonanţă, susţinute de artişti de prestigiu, actori din toate generaţiile (inclusiv foarte mulţi tineri!), regizori, scenografi.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” este situat la kilometrul 0 al capitalei, în Piața Universității, spațiu simbolic care a jucat un rol aparte în schimbarea de fond a României către o societate deschisă, participativă.
Programe, proiecte sau activități dedicate școlilor, cu caracter recurent:
Teatrul Naţional din Bucureşti organizează tururi ghidate prin noile spaţii din interiorul teatrului. În fiecare zi de luni au loc trei tururi ghidate: de la ora 12.00, 14.00 și 16.00. Vor putea fi vizitate noile săli, atelierele şi culisele Teatrului Naţional. Locul de întâlnire este foaierul Sălii Studio, în faţa Agenţiei de bilete. Vizitele se desfășoară contra cost. Școlile se înscriu frecvent la acest program de tururi ghidate, TNB fiind unul dintre locurile cele mai vizitate, mai ales în cadrul programului „Școala Altfel”.
Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti este partener al proiectului educaţional 5 licee – 5 teatre, organizat de către ECDL România şi Inspectoratul Şcolar Municipal, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNITER, împreună cu alte teatre din Bucureşti. 5 licee participante din Bucureşti – maximum 150 de elevi (30 de elevi din fiecare liceu dintre care maximum 15 elevi, membri ai trupei de teatru din şcoală). Gruparea liceelor înscrise în proiect cu teatrele partenere se realizează prin tragere la sorţi. Fiecare teatru implicat coordonează activitatea de pregătire de către liceeni a unei piese de teatru de cel mult 20 de minute.
Contact:
Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2, sector 1, Bucureşti
ancaconstantin.marketingpr.tnb@gmail.ro
021.313.91.71/ 0744.521.906
Persoană de contact: Anca Constantin van der Zee