Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong

>> Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, Sibiu <<

Domenii de activitate
Dans | Teatru | Muzică | Literatură/carte/ lectură

Statutul organizației
Instituție publică

Descrierea organizației
Fiind printre primele instituţii profesioniste de gen din ţară, Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong se ocupă de educaţia şi formarea artistică a copiilor şi tinerilor folosind forme diverse de exprimare ale artei teatrale şi ale animaţiei. Repertoriul cuprinde o gamă variată de spectacole, atât în limba română, cât și în limba germană, înscenări ale unor povești cunoscute (HARAP ALB după Ion Creangă în regia lui Gavriil Pinte, MUZICANȚII DIN BREMEN și BROSCUȚA FERMECATĂ după Fraţii Grimm, regia Lilly Krauss-Kalmár, CASTELUL ZÂNEI NOPȚII după Gerdt von Basewitz și un concept artistic semnat de Claudia Stühler) sau creaţii comisionate direct, precum PRINŢESELE-SPION după scenariul original de Elena Vlădăreanu în regia lui Robert Bălan.

Teatrul organizează constant ateliere de creație coordonate de scenografi și ateliere de dezvoltare personală prin teatru bazate pe principiile pedagogiei teatrale și coordonate de specialiști în domeniu. Atelierele se desfășoară atât în limba română, cât și în limba germană. Invităm periodic artişti care să lucreze cu adolescenţii în ateliere de dramaturgie, coregrafie, animaţie, actorie etc.

Teatrul se ocupă de educaţie non-formală, funcţionează ca un spaţiu pentru educaţia alternativă, inclusiv cea prin artă. În acest moment, obiectivul principal este construirea unui public adolescent care nu a fost obişnuit să vină la teatru după vîrsta de 8 ani. Construcţia de public se face prin două metode: ateliere destinate adolescenţilor şi spectacole. De asemenea, organizăm anual un festival special pentru liceenii (Sibiu plays) pe lângă altul, de arte performative pentru copii şi adolescenţi (Festivalul Tânăr de la Sibiu).

Un alt obiectiv vizează realizarea unor spectacole cu o problematică importantă pentru copil sau adolescent, care dezbat problemele cu care aceştia se confruntă direct (părinţii, şcoala, prietenii, primele impulsuri sexuale etc).

Tot personalul teatrului este profesionist. De asemenea, lucrăm cu artişti şi pedagogi profesionişti.

Anul lansării organizației
1949

Status proiecte educaționale
În curs

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Grădiniță | Școală primară | Gimnaziu | Liceu

Arie de acțiune
Județean

Traineri/ experți/ artiști implicați
> Teatrul are o trupă proprie formată din 14 actori, un scenograf şi un pictor.
> Artişti invitaţi: Mihela Michailov, Elena Vlădăreanu, Yann Verburgh (dramaturgi), Robert Bălan, Radu Apostol, Sânziana Koenig, Nico Vaccari, Alexandru Dabija, Daniel Plier, Eugen Jebeleanu, Gavriil Pinte (regizori), Ada Milea (muzician), Mihai Mihalcea (coregraf) etc.

Număr beneficiari
50.000 de copii anual, cu vîrste între 3 şi 18 ani.

Parteneri
Consiliul Judeţean Sibiu, Inspectoratul Judeţean Sibiu, UNITER

Buget
a) mare > 10.000 Eur
b) fonduri publice

Direcții de dezvoltare ale organizației
Teatrul Gong intenţionează să-şi lărgească publicul prin abordarea tematicilor pentru adolescenţi care au lipsit aproape integral din activitatea sa de până acum. Asta presupune construcţia acestui public.

Astfel, prima direcţie de dezvoltare vizează păstrarea publicului de vârstă mică (3-8 ani) şi atragerea publicului pre-adolescent şi adolescent (8-18 ani). Acest lucru se face prin două mijloace:
> ateliere pe grupe de vârstă, cu diferite tematici care să atragă spectatorii la teatru şi să -i fidelizeze, ateliere organizate constant pe parcursul întregii stagiuni (două sau trei săptămânal);
> spectacole destinate fiecărei categorii de vârstă, uneori urmate de dezbateri.

O altă direcţie de dezvoltare este lărgirea tematicilor abordate în spectacole, de la basme la probleme sociale (de mediu), problemele copiilor (educaţia, relaţiile cu părinţii, profesorii, comunicare şi socializare, începuturile sexualităţii etc).

Intenţionăm să variem şi abordările artistice, cu spectacole de dans contemporan, performance-uri, instalaţii performative, concerte. Organizăm ateliere de animaţie şi arte vizuale, proiecţii de filme etc.

Documentare video online
Întrucât până acum nu s-a arhivat nimic din activitatea teatrului, există puţine imagini sau înregistrări cu spectacolele vechi. Sperăm sa o facem de acum încolo.

Persoana și datele de contact
Oana Stoica
E-mail: oanabucuresti@hotmail.com
Web: www.teatrulgong.ro
Tel: 0721 634 627

Related Projects
    Sari la bara de unelte