Turneu la țară și Kickstart Limanu

>> Turneu la țară și Kickstart Limanu <<
Organizație suport: Asociația O2G

Domeniu de activitate
Teatru | Intervenție culturală

Statutul inițiatorului
ONG | Inițiativă de artist

Descrierea proiectului
Intro de Bogdan Georgescu:
>> Teatrul comunitar pornește de la poveştile unei comunităţi, implicȃnd, alături de artiști profesioniști, membrii comunităţii, cu scopul construcției comunitare și transformarea vieții de zi cu zi prin stimularea creativă a celor implicați, prin reprezentarea în produse artistice a faptelor de viață imediate sau din memoria comună și prin generarea unui proces creativ colectiv permanent.

Conceptul de teatru comunitar se referă la spectacolele făcute cu și pentru o comunitate. De cele mai multe ori, proiectul este implementat sau facilitat de un grup de profesioniști sau poate fi realizat în întregime în cadrul comunității, fără niciun fel de sprijin exterior. Acest proces colaborativ se bazează pe schimbul de tehnici și metode între membrii comunității. Un număr din ce în ce mai mare de companii de teatru comunitar sau grupuri artistice sprijină acum scrierea, producția și reprezentarea unor piese de teatru originale, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în mod obișnuit – investiții în divertismentul muzical sau reprezentații clasice. Aceste lucrări originale se realizează, de cele mai multe ori, prin implicarea unor dramaturgi locali cu un simț puternic al comunității în care lucrează, ale căror piese ating teme relevante pentru publicul proiectelor de artă comunitară.

Teatrul comunitar este de multe ori privit ca o dezvoltare a capitalului social al unei comunități, în cadrul căruia sunt dezvoltate diferite deprinderi, dimensiunea spirituală și artistică a comunității respective și a celor implicați. Poate adesea genera un spațiu de dezbatere, de reprezentare și interactivitate, elemente esențiale pentru sănătatea unei comunități. Când tipul acesta de proiect implică și copii, un efect poate fi descurajarea actelor de delincvență și poate oferi un forum pentru cei tineri unde se pot exprima.

Arta activă este forma de artă generată de ȋntâlnirea dintre membrii unei comunităţi şi artiştii care propun comunităţii respective posibilitatea de reprezentare prin acțiuni comunitare și produse artistice. Arta activă este forma de artă care are ca resursă dorinţa de a fi ȋmpreună cu alţi oameni, de a schimba poveşti şi experienţe, curiozitatea şi nevoia de a descoperi mereu noi mijloace, noi tehnici şi perspective. Arta activă porneşte din observaţie şi intuiţie. Oricine poate crea şi are dreptul de a se reprezenta prin artă, scopul artiştilor implicați fiind sprijinul, ȋncurajarea şi punerea la dispoziție a tehnicilor cunoscute de ei acelor oameni care aleg să se implice. Important pentru arta activă ȋn acest tip de proces creativ este grija unuia faţă de celălalt, dorinţa de a fi ȋmpreună cu ceilalţi şi estomparea diferențelor de orice fel, a pornirilor generate de orgoliu, anihilarea nevoii de a crea ierarhii şi a nevoii de putere. Toate acestea au scopul de a dezvălui opera de artă din fiecare om implicat și armonizarea lui în relație cu ceilalți și cu elementele ce dau identitate comunității de care aparține, pentru a transforma viața de zi cu zi într-o operă de artă colectivă. <<

//

Profil proiect:
Turneu la Țară – proiect de artă activă pentru educație împreună

Proiectul național Turneu la Țară (2009) avea ca scop revitalizarea căminelor culturale, activarea și transformarea lor în centre comunitare pentru educație creativă și artă activă. Cele două direcții investigate, cea culturală și cea educațională, acționează împreună pentru dezvoltarea membrilor comunităților participante, prin reprezentarea și implicarea lor într-o viață socială activă.

Intervențiile au avut loc în cinci localități din România: Limanu, comuna Limanu, județul Constanța; Săsarm, comuna Chiuza, județul Bistrița Năsăud; I.L. Caragiale și Ghirdoveni, comuna Caragiale, județul Dâmbovița și Păușești Măglași, județul Vâlcea.

Proiectul a debutat prin documentarea poveștii reale a Rodicăi Sandu – femeie de serviciu angajată, prin concurs, ca suplinitor de engleză la școala din comuna Bicazul Ardelean, județul Neamț. În urma acestei documentări am scris textul I AM SPECIAL (titlu inspirat de numele manualului de engleză pentru clasa a treia, după care preda doamna Sandu).

Strategia principală utilizată a fost cea de încurajare în a iniția și coordona chiar localnicii activități extrașcolare, educațional-culturale. Pe principiul elevului ignorant (Ranciere), copiii au fost încurajați să învețe unii de la alții, în încercarea de a descoperi sau de a inventa împreună, cealaltă opțiune fiind pentru ei să stea și să aștepte specialiști sau oameni calificați, împreună cu care să deruleze aceste activități. În fiecare din cele cinci intervenții a fost prezentat spectacolul de teatru urmat de o dezbatere cu publicul despre ce tip de activități culturale au loc în satul/ comuna lor, și alte propuneri de activități și modul în care căminul cultural ar putea fi transformat într-un Centru Comunitar pentru Educație Alternativă.

Primul spectacol a avut loc în data de 11 iulie 2009 la Centrul Comunitar laBOMBA București. Spectacolul a fost prezentat în 2009 într-un eveniment special în cadrul Festivalului Național de Teatru. În 2010 proiectul a fost distins cu premiul Marile Speranțe decernat de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT) – secția română. Proiectul a fost implementat de O2G cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Echipa – Sever Andrei, Andreea Eșanu, Bogdan Georgescu, Vlad Georgescu, Alice Monica Marinescu, Sînziana Nicola, Bogdan Paraschiv.

//

Profil proiect:
Kickstart Limanu – proiect de artă activă pentru educație împreună (2010)

KickStart Limanu a fost un proiect de educație creativă și culturală în care copii și adolescenți din comuna Limanu, județul Constanța, timp de o lună și jumătate, au explorat realitatea din care fac parte prin ateliere de educație creativă, dezvoltându-și, astfel, potențialul creativ cât și puterea de reprezentare, de coordonare, spirit de lider și de liberă exprimare prin produse culturale generate de ei, spiritul civic și nivelul de implicare în viața comunității. Strategia principală utilizată a fost cea de încurajare în a iniția și coordona chiar ei activități extrașcolare, educațional-culturale. Pe principiul elevului ignorant (Ranciere), copiii au fost încurajați să învețe unii de la alții, în încercarea de a descoperi sau de a inventa împreună, cealaltă opțiune fiind pentru ei să stea și să aștepte specialiști sau oameni calificați, împreună cu care să deruleze aceste activități, posibilitate minimă în acel moment în Comuna Limanu.

Proiectul își propunea în primul rând facilitarea accesului la cultură pentru toată lumea, deschiderea de noi perspective și posibilități pentru tinerii din comunități rurale. Privați fiind de evenimente cultural-educaționale, era importantă promovarea creativității copiilor din comunitatea Limanu ca model de bună practică pentru implementarea demersului, atât în sat, cât și în alte cămine culturale și crearea de programe integrate cultural-educaționale.

Stimularea creativă prin modele a tinerilor din Limanu și descoperirea reprezentării publice în cadrul dezbaterilor axate pe ceea ce își doresc pentru căminul lor cultural și pentru viața culturală a comunei sunt puncte esențiale ale proiectului. Aceste componente au fost organizate la finalul proiectului într-un program de implementare pentru autoritățile locale și naționale. Transparentizarea procesului de lucru și diseminarea rezultatelor obținute sunt esențiale în demersul pe termen lung al acestui proiect (prioritar în celelalte patru cămine culturale în care au avut loc intervențiile din anul 2009 din cadrul proiectului Turneu la Țară), cu potențial de a fi replicat în oricare din satele din România.

Anul lansării proiectelor
2009

Status
Încheiat | Data încheierii – noiembrie 2010

Beneficiari pe grupuri de vârstă
Școală primară | Gimnaziu | Liceu

Arie de acțiune
Național

Traineri/ experți/ artiști implicați
> Turneu la Țară – Sever Andrei, Andreea Eșanu, Bogdan Georgescu, Vlad Georgescu, Alice Monica Marinescu, Sînziana Nicola, Bogdan Paraschiv
> KickStart Limanu – Andreea Eșanu, Bogdan Georgescu, Andrei Ioniță, Tania Cucoreanu

Număr beneficiari
600

Număr de ediții
1 pentru fiecare proiect

Parteneri
> ambele proiecte au fost finanțate de Administrația Fondului Cultural Național
> parteneri – UNATC, VeiozaArte, Primăria Comunei Limanu, Scot and Company Consulting

Buget
a) mediu < 6.000 Eur
b) fonduri publice

Direcții de dezvoltare ale proiectului
Propunerea de dezvoltare prezentată Ministerului Culturii a fost crearea unui program pilot pentru un an de zile într-un număr de douăzeci de cămine culturale. Neprimind niciun sprijin, în 2010 am aplicat la AFCN din nou pentru implementarea primului atelier pilot, atelier de două luni – KickStart Limanu, ambele proiecte putând fi modele de bună practică pentru implementarea unui proiect național de reconversie a căminelor culturale.

Documentare video online

Kickstart Limanu

Persoana și datele de contact ale organizatorilor
Bogdan Georgescu
E-mail: bogdangeorgescumail@yahoo.com
Web: turneulatara.blogspot.com
Tel: 0720 469 021

Related Projects
    Sari la bara de unelte