Proiectul Lecțiile patrimoniului (februarie – noiembrie 2016) a urmărit realizarea de instrumente inovatoare pentru promovarea valorii educaționale a patrimoniului material ca abordare de conștientizare a nevoii de protejare și promovare a acestuia, pentru cetățeni și pentru dezvoltarea orașului. Prin dezvoltarea de materiale educaționale și implicarea efectivă a instituțiilor publice de cultură care găzduiesc, incorporează sau administrează un patrimoniu cultural material semnificativ, proiectul a contribuit direct la crearea condițiilor de dezvoltare și diversificare a publicului acestora și a creat un model de bună practică pentru alți operatori culturali.
Echipa a fost formată din specialiști în arhitectură și spațiu construit (Claudia Pamfil și Vera Marin din partea Asociația De-a arhitectura), curriculum și teoria educației (Angela Mihăilescu și Mihai Iacob din partea Centrului SIntagma), istoria artei, educație culturală, educație muzeală (Despina Hașegan și Silvana Răpeanu din partea Muzeului Național de Artă al României și Raluca Neamu și Iuliana Iordan din partea Asociației Da’DeCe) și management cultural (Raluca Iacob și Diana Ciocan, Asociația MetruCub). Împreună am propus școlilor să folosească orașul, muzeele și patrimoniul construit ca resursă pentru învățare, cu beneficii de ambele părți: pentru procesul de învățare și pentru viitorul aprecierii valorilor trecutului, păstrate și comunicate de către patrimoniul cultural.
Au fost elaborate mai multe multe materiale cu valoare de sugestii metodologice pentru cadrele didactice care predau la nivel gimnazial la disciplinele istorie, cultură civică, matematică, arte plastice, limba şi literatura română şi limbi străine:
- 15 scenarii educaţionale cu hărţi aferente care marchează traseele educative din Piaţa Revoluţiei, fişe pentru elevi, note pentru profesori;
- o serie de 10 videoclipuri care ilustrează paşii necesari pentru realizarea unui astfel de traseu, indiferent de localitatea unde se află profesorul.
Au fost organizate trei întâlniri de comunitate, pe teme conexe promovării patrimoniului cultural material în cheie educaţională:
- relaţia dintre patrimoniu şi identitatea locului şi cum transferăm această cunoaştere către copii (invitată: Adriana Scripcariu);
- abordări de lucru între şcoli şi muzee, cu sprijinul ONGurilor culturale şi al muzeelor (invitată: Mihaela Murgoci);
- rolul cărţii tipărite despre patrimoniu pentru educaţia copiilor (mai mulţi invitaţi, printre care şi din partea unei edituri: Editura ART).
Proiectul a atras atenţia a 83 de profesori care s-au înscris pentru a participa la formările dedicate (au participat 20 de persoane), 43 de persoane au participat la întâlnirile de comunitate, 70 de persoane au participat la ziua dedicată valorificării patrimoniului cultural în cheie educaţională şi 25 de persoane au participat la masa rotundă cu invitat internaţional, organizată pe 7 aprilie la Biblioteca Naţională a României.
La finalul proiectului am organizat, pe lângă evenimentul final, pentru publicul interesat – mai ales cadre didactice şi ONGuri culturale – şi o întâlnire cu reprezentanţi ai instituţiilor culturale din Piaţa Revoluţiei, care au discutat proiecte comune de programare comună şi promovare în rândul şcolilor şi au fost instruite să folosească materialele elaborate în cadrul proiectului.
Coordonator: Asociația MetruCub – resurse pentru cultură. Parteneri: Centrul pentru Educație și Formare Sintagma, Asociația de-a arhitectura, Asociația Da’DeCe, Muzeul Național de Artă al României. Parteneri asociați: Muzeul Municipiului București, Filarmonica “George Enescu”.
Proiectul cultural a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.