Proiectul Parteneri edu-creativi şi-a propus să reprezinte o platformă de consiliere activă pentru școli și organizații neguvernamentale culturale care, prin colaborare, integrează arta într-un context educațional stimulând creativitatea şi inventivitatea elevilor prin întâlnirea directă cu artiștii si creațiile acestora. Este gândit ca un laborator de proiecte culturale, care vine în sprijinul organizațiilor culturale care își doresc să inițieze parteneriate pe termen lung cu școlile pentru integrarea artelor în oferta educațională.
Echipa de formatori oferă echipelor de educatori culturali şi cadre didactice formări şi sesiuni de mentorat cu scopul îndrumării acestora în dezvoltarea unor planuri de activități cultural-educaționale sustenabile şi personalizate pentru şcolile partenere. Proiectul adresează o temă extrem de importantă pentru impactul proiectelor culturale în școli: calitatea și continuitatea activităților culturale realizate de artiști și educatori culturali în colaborare cu cadrele didactice.
Obiective generale urmărite de proiect sunt:
- Promovarea reţelei formată din şcoli şi organizaţii culturale care îşi doresc să construiască parteneriate în vederea dezvoltării de proiecte educaţional-creative pentru tineri şi copii.
- Profesionalizarea intervenției culturale în școli și activarea unei colaborări constructive între mediul cultural și cel școlar.
- Familiarizarea și dezvoltarea publicului tânăr pentru arte şi patrimoniu.
- Facilitarea întâlnirii directe între profesori, artişti, tineri şi copii.
Iar obiectivele specifice sunt:
- Dezvoltarea competențelor de management al parteneriatului dintre școli și organizații culturale bucureștene pentru artişti din organizaţii culturale neguvernamentale și cadre didactice.
- Generarea de conținuturi educaționale creative și stimulative pentru copii și tineri sub forma unor planuri anuale de lucru în colaborare între școli și organizații cultural și a cel puțin 3 activităţi practice cu şcolile şi copiii din şcolile implicate (minim 3 activități în fiecare școală) realizate în perioada proiectului.
- Dezvoltarea comunității de practică a culturii în educație, care explorează metode noi creative de integrare a artei și artiștilor în școală, prin susținerea parteneriatelor edu-creative.
Citiți mai multe detalii despre ediția-pilot din 2016, care s-a adresat organizațiilor din București, și despre cea din 2017, care implică echipe edu-creative din București, Târgu-Mureș, Târgu-Ocna și Timișoara.
Proiectul cultural se realizează cu sprijinul financiar al ARCUB – Centrul de Proiecte Cultural al Municipiului București (ediția 2016) și al Administrației Fondului Cultural Național (ediția 2017).