Raportul întâlnirii „Cui se adresează artistul contemporan?”. Invitată: Iulia Iordan

11 septembrie 2015

Fundația pentru o societate deschisă, București

În România consumul de artă contemporană autohtonă este sub 5%, există un singur muzeu de artă contemporană și multe galerii de artă, considerate a fi totuși puține de către anumiți actanți din această zonă, dar în același timp puțin vizitate de către publicul larg.  Din procentul de 5% al consumatorilor de artă contemporană românească majoritatea este alcătuită tot din artiști și alți oameni din zona culturală, un număr extrem de mic provenind din afara acestei zone.

Este aceasta în principal o consecință a restrângerii resurselor financiare pentru creația contemporană și a lipsei spațiilor de expunere? Încearcă arta contemporană să fie accesibilă unui public mediu? Ar trebui ca artistul să se preocupe de felul în care publicul îi receptează opera? Ce înseamnă artă de bună calitate în contextul cultural românesc din prezent? Este nevoie ca demersul artistic să fie dublat de unul educativ? Cui îi revine responsabilitatea educației pentru receptarea artei contemporane și dezvoltarea unui public începând de la vârste foarte mici.

Dintre programele de educație culturală propuse de către Asociația Da’DeCe începând cu anul 2011 și până în prezent, cele mai neatractive din perspectiva părinților au fost cele propuse în galerii de artă contemporană. Copiii participanți în cadrul programelor, la fel ca și părinții lor, au fost satisfăcuți de calitatea întâlnirilor, deși inițial au manifestat reticență față de subiectul propus. De asemenea, spre deosebire de alte tipuri de programe de educație muzeală, desfășurate în spații similare, cum ar fi muzee de artă sau colecții private de artă veche și modernă au avut un mult mai mare succes. Cu toate acestea, mulți părinți nu ajung să își încredințeze copiii unor astfel de experiențe, deoarece percepția inițială îi ține la distanță. Câteva motive invocate: arta contemporană are un mesaj mult prea încriptat, este în aparență elitistă sau, dimpotrivă, prea facilă, mesajul artistului nu ajunge ușor la ei și nu îi emoționează și, în general, subiectul nu îi preocupă aproape deloc.

Invitat: Iulia Iordan

Citeşte raportul întâlnirii. (Click, Save as. Se deschide ca .pdf)

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial 4.0 Internațional .

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte