Raportul întâlnirii „Cum putem valorifica arta în a preda cu succes oricare altă materie școlară”. Invitată: Cosmina Dragomir

26 martie 2015

Fundația pentru o societate deschisă, București

„Întâlnirea dedicată modurilor de valorificare a artei în predarea cu succes a materiilor școlare a propus concret discutarea a diverse strategii didactice care să sprijine atât experiența de învățare a elevului, cât și relația sa cu dascălul.

Arta are rol proiectiv (îi putem utiliza calitatea de a se putea constitui într-un interviu, atunci când facem evaluări), e o componentă principală a fixării (orice conținut cognitiv poate fi reținut și înțeles prin defalcare, luând ”notițe” din realitate, desenând) și finalitatea actului de cercetare poate lua forma unei victorii estetice: din portofoliu poate face parte și o expoziție, o compoziție muzicală, un eseu, o carte de poezie, o piesă de teatru jucată de către copii, un spectacol de dans, o instalație artistică, un happening. Totul în strânsă legătură cu materii precum limba română și gramatica, matematica (fie ea geometrie, algebră sau trigonometrie), astronomia, fizica sau chimia, istoria, filosofia, geografia, biologia, ecologia, patrimoniul, limbile străine, educația moral-civică, educația fizică etc.

O artă se poate înțelege mai bine holist, în contextul celorlalte arte, pentru că ritmul, armonia se găsesc pretutindeni, de la prozodia poeziei la metafora matematicii. Să nu mai vorbim de atmosfera ideală de creat pentru concentrare, indiferent de conținuturile și competențele cerute: un ambient muzical bine ales, designul de interior potrivit tematicii sau sala unui muzeu vor favoriza performanța memoriei și a investiției de gândire.”

Invitată: Maria Cosmina Dragomir, artist plastic și pedagog

Citește raportul întâlnirii (Click, Save as. Se deschide ca .pdf)

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial 4.0 Internațional .

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte