Raportul întâlnirii „Patrimoniul cultural – cum descoperim sufletul locurilor”. Invitată: Adriana Scripcariu

21 iunie 2016

Fundația pentru o societate deschisă

În ultimele decenii se poate observa în România un fenomen demn de investigat: familii de intelectuali părăsesc marile oraşe pentru a se stabili în comunităţi mici, în sate sau oraşele de provincie, unde îşi fac o adevărată misiune din a pleda in comunităţile gazdă pentru valorificarea patrimoniului cultural al locului, cel mai adesea trecut cu vedere şi dispreţuit. Este şi cazul familiei Scripcariu – Virgil (sculptor), Adriana (istoric de arta) şi copiii lor, care trăiesc de 10 ani în satul Piscu, o veche vatră de olari din lunca Ialomiţei.

Împreună cu Adriana Scripcariu am aflat despre experienţa lor de regăsire a identităţii culturale a satului pe care am pus-o în legătură şi cu alte istorii ale altor familii, din alte locuri.
Pornind de la diferite experiențe de readucere în conștiința unor comunități a valorilor de patrimoniu cultural pe care le dețin, explorând ce au acestea în comun, dar punctând și ineditul fiecăreia, am încercat să configurăm împreună o listă de priorități pentru implicare pro patrimoniu cultural. Această listă începe desigur cu copiii, segmentul care poate aduce cel mai mult în regândirea în perspectivă a unui profil cultural comunitar.

Cum reacționează copiii în această provocare, cum sunt capabili să mobilizeze firesc o întreagă comunitate făcându-se mesageri ai patrimoniului, am descoperit împreună în imagini și relatări.

Invitat: Adriana Scripcariu – istoric de artă

Citește raportul întâlnirii aici. (Click Save as, se deschide ca pdf.)

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial 4.0 Internațional .

Cultura în educaţie
Cultura în educaţie
Contul oficial al echipei de proiect.
Related Posts

Leave a Comment

Sari la bara de unelte