Nicolaie Constantinescu (kosson.ro) și Valentina Pavel (Asociația pentru Tehnologie și Internet) recomandă resurse educaționale deschise, site-uri și rapoarte de interes pentru cadrele didactice, dar și artiștii interesați de acest potențial de învățare și formare profesională. Nicolaie și Valentina au fost invitații întâlnirii Cultura în educație De pe net, în clasă: imagini, filme și muzică în educație organizată pe 8 iulie la București.
Bianca Floarea (Asociația MetruCub) recomandă câteva instituții culturale care pun la dispoziția vizitatorilor online conținut cultural digital liber pentru a fi accesat, transformat și redistribuit cu scop educațional.
RESURSE PENTRU EDUCAȚIA DESCHISĂ
Raport Educație deschisă în învățământul preuniversitar
Obiectivul acestui raport este să argumenteze în favoarea adoptării paradigmei educației deschise drept cadru de acțiune pentru învățământul preuniversitar din România. Un sistem de educație deschis este cel care se îmbunătățește permanent prin analiză și evaluare; caută să înlăture barierele din calea accesului la educație, punând accentul deopotrivă pe calitate și echitate; folosește eficient și transparent resursele; este conectat la tehnologie și, prin tehnologie, la lumea modernă.
Creative Commons
Creative Commons este o organizație internațională nonprofit care oferă o serie de instrumente juridice gratuite (licențe) ce vă permit să vă împărtășiți lucrările cu alții în condițiile alese de dumneavoastră. În secțiunea ”Projects – Education” a website-ului aveți posibilitatea de a afla mai multe despre licențele libere pentru educație (versiunea 4.0). Creative Commons oferă și un motor de căutare extrem de util a resurselor care pot fi utilizate și reutilizate. Cele mai frecvente întrebări despre ce înseamnă și cum se folosesc licențele Cretive Commons sunt disponibile pe pagina Wiki Creative Commons.
Brosura Conținut deschis
Cuprinde primii pași înspre conținutul deschis. Este un tur al licențelor deschise a căror înțelegere și utilizare corectă conduce la elaborarea de conținut deschis pe care alți autori vor putea construi mai departe. Materialul a fost realizat în cadrul proiectului Resurse Educaţionale Deschise derulat între 2013-2014 și cofinanţat prin Creative Commons Affiliate Projects 2013.
School of Open
Website-ul oferă o serie de cursuri online gratuite, ateliere de lucru și programe de formare inovatoare despre licențele Creative Commons și resursele educaționale deschise. Parcurgând resursele sale veți afla cum să adăugați o licență Creative Commons unei lucrări, unde să găsiți resurse gratuite pentru a fi folosite în clasă, cum să dați acces deschis la cercetarea dumneavoastră, cum să remixați un videoclip muzical și multe altele.
Open Professionals Education Network
Rețeaua oferă resurse cu ajutorul cărora puteți identifica elemente media și conținut educațional cu licență deschisă pe care le puteți folosi integral sau parțial în cadrul unor cursuri.
Open Education Consortium
Comunitate internațională cu sute de instituții de învățământ superior și alte organizații asociate care au ca misiune promovarea educației deschise. În secțiunea ”Resources” a website-ului puteți găsi numeroase manuale în format deschis din domenii diferite (artă, chimie, matematică, științe politice, istorie etc.)
MIT Open CourseWare
Pune la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților o serie de resurse educaționale deschise extrem de utile pentru liceu: materiale gratuite pentru clasă.
Digital Kids
Aici găsiți toate materialele utile pentru a dobândi în cel mai scurt timp competențe digitale: de la primii pași pe internet, la introducere în programare și mobile app development.
Open CourseWare – Universitatea Politehnică București
Cursuri disponibile în format deschis pentru anii de studiu I-III și master, precum și pentru școli de vară de profil.
Library of Congress
Pune la dispoziție numeroase materiale pentru studiul la clasă și pentru dezvoltare profesională astfel încât să ajute profesorii și elevii să folosească resursele vaste din colecțiile sale digitizate.
Udemy
Platformă pentru învățarea online, unde peste 7 milioane de studenți urmează o varietate de cursuri, de la programare la yoga și fotografie. Fiecare dintre cele aproximativ 30.000 de cursuri este predat de un expert formator și este disponibil la cerere, astfel încât studenții să învețe în ritmul lor, atunci când au timp și pe orice suport. Unele cursuri sunt gratuite, altele se plătesc.
The Internet Archive
Bibliotecă online ce conține milioane de resurse gratuite, precum cărți, filme, software, muzică și multe altele. Scopul său este de a da acces permanent cercetătorilor, istoricilor și publicului larg la colecțiile istorice care există în format digital.
Proiectul Gutenberg
Oferă acces la peste 49.000 de e-books gratuite care pot fi descărcate sau citite online. Materialele disponibile sunt din domeniul public și multe dintre ele au licențe deschise atașate.
Wikimedia Commons
O bază de date cu 26.926.542 fișiere media liber de utilizat, la care poate contribui oricine.
ChemDoodle Web Components
Resurse open source utile pentru crearea unor materiale educaționale și a unor soluții științifice în domeniile chimie, fizică și biologie.
TimelineJS
Instrument open source care permite crearea de linii temporale (timelines) interactive și ofertante din punct de vedere vizual. Este disponibil în 40 de limbi.
JuxtaposeJS
Permite compararea a două materiale similare, precum fotografiile. Este ideal dacă vreți să scoateți în evidență elemente de genul ”atunci” și ”acum” și să redați schimbări în timp (de exemplu, reîmpădurirea unei regiuni, schimbarea arhitecturii unui oraș etc.)
StoryMapJS
Permite crearea de povestiri digitale, care evidențiază localizarea unor evenimente din trecut.
NASA Astronomy Picture of the Day’s
Colecție de resurse pentru cei care vor să studieze astronomia.
EdX
Platformă cu resurse educaționale deschise a cărei misiune este să ofere oricui oportunitatea de a învăța. Unul dintre principiile esențiale ale platformei este oferirea de materiale open source.
Khan Academy
Oferă exerciții, materiale video și un parcurs de învățare personalizat care capacitează pe oricine vrea să studieze pe cont propriu în afara sălii de curs. Are resurse pentru discipline precum matematică, științe, programare pe calculator, istorie, istoria artei, economie etc. Poate funcționa ca exemplu de bună practică pentru elevi și studenți, dar și pentru adulți care vor să învețe.
Open Culture
Website cu nenumărate resurse gratuite, inclusiv pentru ciclul primar și liceu: lecții video/tutoriale, aplicații pentru telefoanele mobile, audiobooks, e-books, manuale, lecții de limbi străine, teste etc.
Lecție demonstrativă cu resurse educaționale pentru matematică (trigonometrie)
Exemple de instrumente educaționale deschise disponibile online
Exemplu de resursă educațională deschisă din domeniul fizicii
Exemplu de resursă construită cu software având licențe deschise în domeniul matematicii
RESURSE PENTRU CULTURA DESCHISĂ
Raport Cultura deschisă: context european și național
Raportul definește cultura deschisă și principiile sale fundamentale, analizează contextul european și național, oferind și o serie de exemple de bune practici ale unor instituții de patrimoniu din Europa, care au abordări de tip cultură deschisă. Totodatăs suprinde perspectivele unor specialiști români din domeniu și conturează o serie de concluzii și recomandări despre parcursul României în direcția culturii deschise.
Europeana, Biblioteca Digitală a Europei
Scopul Europeana este de a coagula patrimoniul cultural european și de a-l expune în mod unitar în mediul online. În 2014 colecția Europeana se plasa la 28 de milioane de itemi, obiectivul fiind ca în 2015 acesta să atingă nivelul de 30 de milioane de opere digitalizate.
Open GLAM
Inițiativă a Open Knowledge Foundation care promovează accesul liber și deschis la patrimoniul cultural digitizat al galeriilor, bibliotecilor, arhivelor și muzeelor la nivel internațional. Oferă o serie de studii de caz utile din aceste domenii.
Rijksmuseum (Olanda)
Muzeul Național al Olandei este recunoscut ca unul dintre muzeele pioniere ale datelor deschise în cultură, cu una dintre cele mai bogate colecții de artă din Europa. La finalul anului 2012, muzeul a lansat Rijksstudio – un spațiu virtual, unde vizitatorii își pot crea/curatoria propria expoziție și prin care sunt încurajați să reutilizeze/remixeze imaginile așa cum doresc, dar și să comunice și să discute rezultatele cu Rijksmuseum.
Galeria Națională a Danemarcei
Galeria Națională a Danemarcei (Statens Museum for Kunst – SMK) reunește cea mai mare colecție de artă a țării și are ca misiune să contribuie la promovarea unei societăți creative și reflexive. Dintr-o colecție de peste 260.000 de lucrări, publicul are acces la 160 de imagini, redate la o înaltă rezoluție și împărtășind principiile culturii deschise. Website-ul instituției cuprinde și un scurt ghid de utilizare a imaginilor, indicând formula completă de citare a operelor și sugerând indicarea muzeului în orice versiune de preluare și prelucrare a acestora.
EUScreen
Arhiva Euscreen oferă acces online gratuit la materiale video, la imagini, texte și materiale audio din arhivele audiovizuale europene de la începutul anilor 1900 până în prezent. Arhiva promovează utilizarea conținutului televizat pentru a explora istoria culturală a Europei, oferă acces la peste 30.000 de unități de conținut și de informație. Utilizatorii pot vizualiza așa-numite expoziții-colaje din materialele arhivei, dar, mai ales, că dezvoltă posibilitatea tehnică prin care aceștia își pot crea propriile expoziții din părți existente ale materialului.
Institutul Olandez pentru Sunet și Imagine
Deține una dintre cele mai mari arhive de patrimoniu audiovizual din Europa, cuprinzând peste 750.000 de ore de înregistrări de televiziune, radio, muzică și filme din 1898 până în prezent. Institutul demarează un proiect în parteneriat, numit Open Images, care constă într-o platformă media cu acces deschis la materialul audiovizual din arhivă, al cărei scop este să stimuleze reutilizările creative. În cadrul Open Images, materialele din colecțiile audiovizuale pot fi descărcate și remixate pentru a crea noi lucrări
Biblioteca Publică Digitală a Americii (DPLA – Digital Public Library of America)
DPLA oferă acces online la resurse din biblioteci, universități, arhive și muzee. Susține o politică a metadatelor deschise, care sunt publicate sub licență Creative Commons Zero (CC0) Public Domain Dedication.
WikiLovesMonuments
Concurs internațional de fotografie destinat fotografiilor libere ale monumentelor istorice desfășurat sub egida Wikipedia și aflat deja la a patra ediție.
Sursa foto: CC licensed (BY) Flickr photo shared by David Amsler modified by Paul Stacey