Surse private

Donaţii (inclusiv crowdfunding)

Specialiștii de la ARC România recomandă două modalități de stimulare a donațiilor individuale. Prima modalitate sunt campaniile pentru direcționarea a 2% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit înființată conform OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații. A doua variantă sunt fundațiile comunitare, în prezent 15 astfel de organizații înființate în România. În București, de exemplu, Fundația Comunitară București a acordat fonduri în valoare de 1 milion lei în perioada 2011-2015, fonduri provenite din donații individuale și sponsorizări. Cel mai cunoscut program de finanțare a fost Fondul Mega Image pentru comunitate. Merită urmărite fondurile constituite la inițiative unor persoane fizice, de exemplu Fondul Maria sau Fondul Dragoș Nicolaescu.

Pentru crowdfunding, cele mai populare site-uri sunt: Creștem Idei, Multifinanțare, PotSIeu, We are here, Bursa binelui. Majoritatea oferă și servicii de consultanță gratuită pentru pregătirea campaniei și rețin un procent din veniturile încasate în favoarea proiectului de la donatori.

Sponsorizări

Codul Fiscal stabilește facilitățile fiscale de care beneficiază sponsorii: dacă sponsorizarea nu depășește 0.3% din cifra de afaceri și 20% din impozitul datorat pe profit, pot deduce integral sponsorizarea din impozitul datorat pe profit. Sumele oferite peste pragul de mai sus, nu pot fi deduse din impozitul datorat. Sponsorizările pot fi oferite ONG-urilor, instituțiilor publice sau administrației publice.

 Corporații

În ultimii ani mai multe companii au lansat programe de responsabilitate socială care acoperă într-o anumită măsură și zona culturală. Ele variază ca dimensiune, complexitate și adresabilitate, fiind important să le identificaţi şi accesaţi pe cele care se pliază scopurilor voastre, dar şi pe capacitatea organizaţională. Câteva exemple de astfel de finanţări sunt:

PETROM |Țara lui Andrei

ING Bank | proiecte de responsabilitate socială

Mega Image | Fondul Mega Image pentru Comunitate

Kaufland | OlimpiadeleK

Raiffeisen | Programul Raiffeisen Comunități

Fundații

La nivel naţional există mai multe fundaţii care gestionează programe de finanţare, fie din fonduri publice, fie din fonduri private. Ele se adresează în general ONG-urilor şi încearcă să sprijine şi dezvoltarea lor organizaţională.

Fundația Principesa Margareta a România | Programul Tinere Talente

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile| Fondul ONG

 

Sari la bara de unelte